May 6

0 comments

Wat is product research en hoe werkt het?

Hoe verricht je op een juiste manier product research? Deze vraag krijg ik wekelijks erg vaak gesteld, daarom dat ik het nodig vond er een blogpost over te schrijven. In deze blogpost zal je een uitleg krijgen over product research, wat dit inhoudt, hoe je onderzoek moet verrichten, waar je op moet letten, marktonderzoek en de concurrentie analyseren. Naast deze onderwerpen zal ik ook aandacht besteden aan hoe je de juiste product leveranciers kunt vinden. Dit zal ik zo eenvoudig en makkelijk uitleggen, zodat het voor iedereen te volgen en te leren valt!

Hoe verricht je op een juiste manier product research? Deze vraag krijg ik wekelijks erg vaak gesteld, daarom dat ik het nodig vond er een blogpost over te schrijven. In deze blogpost zal je een uitleg krijgen over product research, wat dit inhoudt, hoe je onderzoek moet verrichten, waar je op moet letten, marktonderzoek en de concurrentie analyseren. Naast deze onderwerpen zal ik ook aandacht besteden aan hoe je de juiste product leveranciers kunt vinden. Dit zal ik zo eenvoudig en makkelijk uitleggen, zodat het voor iedereen te volgen en te leren valt!

 WAT IS MARKTONDERZOEK?

Met het woord markt wordt verwezen naar de hoeveelheid mensen die maandelijks naar een product zoekt. Hoe meer mensen naar een bepaald product zoekt, hoe groter de markt. Hoe minder mensen ernaar zoeken, hoe kleiner de markt uiteraard zal zijn. Als het goed is, is dit voor iedereen makkelijk te onthouden. Voor elk product dat je wil verkopen moet er een vraag vanuit de consument (kopers) zijn. Indien dit niet het geval is, zullen de verkoopcijfers je zeer tegenvallen, in praktijk zal het betekenen dat je weinig tot niets zult verkopen. Hoe groter de markt hoe meer je zult verdienen, maar zal ook betekenen dat er meer concurrentie verkopers aanwezig zullen zijn. Met een kleinere markt zal er daartegen minder vraag zijn, maar tevens minder concurrentie. Nu is het de vraag, wanneer spreek je van een kleine of grote markt spreekt? Dit alles heeft te maken met de zoekvolumes per maand, onderstaand een overzichtvan hoe ik naar de zoekvolumes per product kijk. Dit is niet de wijze die iedereen hanteert, ieder persoon is vrij de zoekvolumes op een eigen manier te interpreteren/analyseren. Onderstaand een overzichtje hoe ik de maandelijkse zoekvolumes bekijk:

SOORT MARKT MAANDELIJKSE ZOEKVOLUME

MaandelijkseZoekvolumes

Minimum

Header

Maximum

Kleine markt 0 TOT 600
Middelmatige

markt

600  TOT 3.000
Grote markt 3.000 TOT 10.000
Hele grote markt 10.000 TOT 50.000+

Naast de zoekvolumes dient er ook rekening gehouden worden met de hoeveelheid concurrenten met betrekking tot het gekozen product. De beginnende verkoper raad ik de grote markt af, want daar heb je echt wat next level kennis voor nodig. Als beginnende verkoper kan beter je focus leggen op de kleine en middelmatige markt.

WAT IS EEN CONCURRENTIEANALYSE?

Het woord zegt het, het analyseren van je concurrenten. Maar wat houdt dit precies in? Laten we zeggen dat je een product hebt gevonden met een goede markt (genoeg vraag), maar je wil een helder beeld krijgen van jouw concurrenten. In dit geval kun je de top 10 verkopers bekijken en zien of er listings tussen staan, waarbij je het minstens even goed of beter zult doen. Listings die lage kwaliteit uitstralen en volgens jou “troep” verkopen, moet je niet analyseren daar deze geen dreiging voor je vormen. Ik ga er dan ook vanuit dat jij het vele malen beter zult doen dan jouw concurrent. concurrenten die wel een dreiging (kunnen vormen) moet je grondig analyseren en dit op de volgende punten:

Concurrentie analyseren:

  1. 1 Bekijk de hoofdafbeelding.
  2. 2Prijs product en levertijd.
  3. 3Productbeschrijving.
  1. 1Merknaam checken
  2. 2Reviews nakijken
  3. 3Sales tracken

Als eerst kijk je of de concurrent professionele foto’s gebruikt, welk prijs zij hanteren, een hoge prijs vragen en toch veel sales hebben. Ook dient er gekeken te worden naar de levertijd en/of er gebruik wordt gemaakt van LVB (logistiek via Bol). Het gebruik van LVB vergroot de conversie, omdat Bol binnen 24 uur en in het weekend levert. We lezen de productbeschrijvingen en kijken of deze professioneel zijn, niet vol met grammatica fouten, spelfouten of weinig tekst vermeld staat. Nu komen we bij de reviews, deze zeggen veel over de kwaliteit van het product! Dagelijks bekijk ik reviews van verschillende listings op Bol, maar wat ik lees, is gewoonweg triest en lachwekkend! Verkopers die bijvoorbeeld een Chinese handleiding bij het product hebben bijgesloten, producten die na één keer gebruiken stuk gaan etc. Het mooiste moment van product research is voor vele het sales tracken. Als de trackers goed werken natuurlijk want die geven niet altijd de juiste data, wat ik spijtig vind. Er bestaat ook een andere mogelijkheid, maar dat laten we voor een ander keer. Wanneer je sales gaat tracken hoef je geen 30 dagen of zelfs 15 dagen te gaan tracken, maar tussen de 4 en 7 dagen is ruim voldoende. Ik persoonlijk gebruik 3 tot 4 dagen, meer niet. Waar het uiteindelijk om draait, is dat er genoeg vraag naar het product is en kwalitatief een goed product verkoopt.

HOE VIND IK EEN GOEDE LEVERANCIER?

Het vinden van een goede leverancier is in principe niet moeilijk, je moet gewoon weten hoe je de filters gebruikt op Alibaba. Hieronder ga je laten zien wat je moet doen en welke filters je moet gebruiken. Alibaba filters

1. Tik de productnaam in de zoekbalk van Alibaba; 2. Zoek op leverancier en niet op product. 3. Vink daaronder het Trade Assurance icon en de verified supllier icon aan.

 

https://anti-blafband-met-citronella-spray.smc053.nl/

 

https://anti-blafband-citronella.smc053.nl/

 

https://anti-blafband-met-spray.smc053.nl/

 

https://petsafe-anti-blafband.smc053.nl/

 

https://anti-blafband-met-ultrasoon-geluid.smc053.nl/

Je kunt nog meer filters gebruiken natuurlijk, maar dat hangt af van jouw persoonlijke eisen. Je kunt bijvoorbeeld filteren op hoeveel omzet zij hebben per jaar, hoeveel werknemers er werken, hoe lang ze bestaan, welke certificaten zij bezitten etc. Wat is Trade Assurance?

De leverancier ondersteunt Trade Assurance – een gratis service dat uw bestelling beschermt van betaling tot levering. Wat is verified supllier? Een geverifieerde leverancier (verified supllier) is een leverancier voor wie bepaalde aspecten van zijn bedrijfsprofiel, waaronder managementsysteem, productiemogelijkheden, product en procescontroles zijn gecertificeerd en/of geïnspecteerd door een onafhankelijke externe instellingen.

Deze onderzoeken verrichten zij online en fysiek, met andere woorden externe bedrijven wereldwijd verrichten kwaliteitscontroles op bijna alle aspecten, zo weet je zeker dat je geen lage kwaliteitsproducten ontvangt.

CONSLUSIE:

Wil je een succesvolle Bol.com verkoper worden, onthoud dan deze stappen en ga verder op data, voeg waarde toe en ga in alles wat je doet voor kwaliteit! Ik hoop dat ik wat waarde geef door deze informatie met jullie te delen, mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag. Tot slot rest het mij jullie alle succes te wensen en op naar the next level!

Posted in  product research   on  May 6, 2020 by  verkopen via Bol0

Next Level verkopenGratis E-Book

Next level verkopen

>